האם יש אמת מוחלטת?
ולמה זה חשוב?

כדי לענות על השאלות האלה, חשוב על הדוגמה הבאה. המדע טוען שכוח המשיכה הוא אמת מוחלטת שמסבירה למה עצמים נופלים לארץ כשהם נשמטים מידינו. אם מישהו אינו מאמין באמת המוחלטת של כוח המשיכה, האם הוא בכל זאת יושפע ממנו?

 

דמיין למשל אדם יושב על ספסל ומעל ראשו סלע גדול תלוי על חבל. האם הסלע ימחץ את האדם כשהחבל ייקרע? כמובן שכן! כי כוח המשיכה הוא אמת מוחלטת, ואינו תלוי באמונה שלנו בו. האמת המוחלטת של כוח המשיכה קובעת שהסלע ייפול על האדם בלי כל קשר לדעתו או אמונתו. הוא נמצא בסכנה אמיתית, ויוכל להינצל רק אם יבין את ממשותה של האמת המוחלטת שמסכנת את חייו.

 

יש אמת מוחלטת חשובה הרבה יותר מכוח המשיכה שמסכן את חייך, אמת שיש לה השלכות משמעותיות מאוד על חייך, גם אם אינך מאמין בה.

 

יהודי אחד שחי בארץ ישראל בעבר הרחוק, טען טענה חשובה על אמת זו. יום אחד הוא עמד לפני המושל ואמר לו:

“לכך אני נולדתי ולשם כך באתי לעולם, כדי שאעיד על האמת. כל אשר הוא מן האמת שומע לקולי.”

המושל שאל:

מהי אמת?”

האם אתה רוצה לדעת את התשובה לשאלה “מהי אמת?” האם אתה רוצה לדעת מהי האמת המוחלטת שיכולה להציל את חייך? אם כן, אתה מוזמן להמשיך לקרוא ולגלות את האמת שתציל אותך מ”הסלע” המסוכן המתנדנד מעל ראשך.

כולנו ניצבים מול אותה סכנה

ראשית, על האדם להבין שהוא נמצא בסכנה, אחרת הוא לא ירצה להגן על עצמו מפניה. לצערנו, אנשים רבים חיים עם תחושת ביטחון מוטעית. הם חושבים שהם בטוחים אבל בעצם הם בסכנה. בדוגמה שראינו קודם אילו האיש שישב על הספסל לא היה מאמין שיש כוח משיכה, הוא היה חש תחושת ביטחון, אך במציאות הוא לא היה בטוח. אף על פי שהוא אינו מאמין בַּאמת הזאת, שיש כוח משיכה, הוא יסבול מהתוצאות וההשלכות של כוח המשיכה.

 

בוא נדבר כעת על הסכנה הגדולה שניצבת מול כולנו – המוות. מה יקרה כשנמות? האם התשובה היא מוחלטת או יחסית? במילים אחרות, האם משהו אחד יקרה לאדם אחד ומשהו אחר לאדם אחר? הדתות הרבות מציגות עמדות שונות בנוגע למוות  ולחיים שאחרי המוות, אך האם שתי אמיתות מנוגדות זו לזו יכולות להיות אמת? למשל, אם אדם אתאיסט מאמין שבמותנו אנחנו חדלים להתקיים, ואדם דתי מאמין שנשמותינו ממשיכות להתקיים לעד, האם ייתכן ששניהם צודקים? האם שתי האמיתות האלה יכולות להיות תקפות גם יחד?

 

נחזור אל הדוגמה שלנו ונדמיין כעת ששני אנשים יושבים על הספסל. נאמר שאחד מאמין באמת שיש כוח משיכה והשני לא. אם שניהם ימשיכו לשבת על הספסל והסלע ייפול עליהם, האם דעותיהם השונות יובילו לתוצאות שונות? לא ולא. שני האנשים יימחצו למוות תחת אותו סלע כי הסלע כפוף לאמת מוחלטת אחת שמשפיעה על שני האנשים באופן שווה ללא תלות במה שכל אחד מהם מאמין. לכן חשוב כל כך שנדע “מהי אמת”.

 

אם כך,

מהי אמת?

אמת 1: אלוהים קיים

“הַשָּׁמַיִם מְסַפְּרִים כְּבוֹד־אֵל וּמַעֲשֵׂה יָדָיו מַגִּיד הָרָקִיעַ׃”

(תהילים יט 2)

גודלו העצום של היקום ומורכבותם של בני האדם ושל עולם החי והצומח מעידים על “מעשה ידיו” של הבורא. אלוהים תכנן את כל הבריאה, היא איננה תוצאה של “מקריות אבולוציונית”.

אמת 2: אלוהים קדוש

“רוֹמְמוּ יְהוָה אֱלֹהֵינוּ וְהִשְׁתַּחֲווּ לַהֲדֹם רַגְלָיו קָדוֹשׁ הוּא׃”

(תהילים צט 5)

אלוהים קדוש, משמע הוא מושלם ומופרד מחטא. לפיכך רק בני אדם קדושים יכולים להימצא בנוכחותו ולחיות. בהתאם לאופיו, אלוהים אינו יכול לסבול חוסר קדושה. וזה מביא אותנו לאמת השלישית:

אמת 3: אתה אינך קדוש

“כִּי אָדָם אֵין צַדִּיק בָּאָרֶץ אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה־טּוֹב וְלֹא יֶחֱטָא׃”

(קוהלת ז 20)

“וַנְּהִי כַטָּמֵא כֻּלָּנוּ וּכְבֶגֶד עִדִּים כָּל־צִדְקֹתֵינוּ וַנָּבֶל כֶּעָלֶה כֻּלָּנוּ וַעֲוֺנֵנוּ כָּרוּחַ יִשָּׂאֻנוּ׃”

(ישעיה סד 5)

איש מאיתנו איננו קדוש או מושלם. כולנו חוטאים. כשאנחנו מסתכלים על עצמנו פנימה, אנחנו מבינים שחיינו אינם מתקרבים לרף של קדושת אלוהים המושלמת. אם נבחן את עצמנו בכנות, נגלה שלא הצלחנו לקיים אפילו את עשרת הדיברות, לא כלפי חוץ ולא בלב. המצב הזה בעייתי לנו, וזה מביא אותנו לאמת הרביעית:

אמת 4: אלוהים מעניש חוטאים

“הֵן כָּל־הַנְּפָשׁוֹת לִי הֵנָּה כְּנֶפֶשׁ הָאָב וּכְנֶפֶשׁ הַבֵּן לִי־הֵנָּה הַנֶּפֶשׁ הַחֹטֵאת הִיא תָמוּת׃”

(יחזקאל יח 4)

עונשו של כל חוטא הוא מוות וצריך שיישפך דם בגלל חטאינו. לכן דרש אלוהים להקריב קורבנות של בעלי חיים בבית המקדש. מוות הוא עונש על חטאינו.

בוא נחזור אל הדוגמה שלנו עם האיש היושב על הספסל, ונדמיין שהסלע מייצג את משפטו של אלוהים הנוחת על החוטא. האיש לא יזוז מהספסל אם הוא אינו מאמין בכוח המשיכה. בדומה לו, חוטא לא יעשה דבר כדי להימנע ממשפטו של אלוהים כי הוא אינו מאמין בו. ולהיפך, לחוטא המודע למשפטו של אלוהים יהיה רצון לפעול כדי להימלט מהדין. אך לא רק הוא רוצה בכך, גם אלוהים רוצה שתימלטו ממשפטו.

“כִּי לֹא אֶחְפֹּץ בְּמוֹת הַמֵּת נְאֻם אֲדֹנָי יֱהוִֹה וְהָשִׁיבוּ וִחְיוּ׃”

(יחזקאל יח 32)

אם כן, מה עליך לעשות כדי להימנע ממשפטו של אלוהים ולחיות?

 

זה מביא אותנו אל האמת החמישית והאחרונה:

אמת 5: יש בשורה טובה

ראשית, אני סבור שאתה כבר אוחז באמונה כלשהי בנוגע לחיים ולמוות. אני גם מבין שאדם אינו יכול לגשת אל הנושא הזה באופן אובייקטיבי לגמרי ללא דעה קדומה, כי כולנו גדלנו בסביבה ובתרבות מסוימים שחינכו אותנו לאורח חיים מסוים, בין שהוא דתי ובין שהוא חילוני. כולנו מושפעים מההורים שלנו, מהמורים, מהשלטון, ממנהיגי הדת ומניסיון החיים הפרטי שלנו.

 

אבל, אנא, זכור את האיש על הספסל. הוא מאמין שכוח המשיכה אינו קיים. אבל האמונה הזאת לא תציל אותו מהסלע, הוא יימחץ למוות. רק אמונה באמת המוחלטת תציל אותו מגורל מר שכזה. אנא נצור זאת בליבך לפני שתיגש לקרוא את הנקודה הבאה.

 

בהתחלה הזכרתי יהודי אחד שעמד לפני מושל נכבד בישראל ואמר: “לכך אני נולדתי ולשם כך באתי לעולם, כדי שאעיד על האמת. כל אשר הוא מן האמת שומע לקולי” (הברית החדשה, הבשורה על פי יוחנן פרק יח פסוק 37). המושל הנכבד היה פונטיוס פילטוס, ניצב רומי ששלט ביהודה. היהודי שניצב לפניו היה ישוע המשיח. השם הזה עלול לעורר בך הסתייגויות ודעות קדומות, אבל בבקשה זכור את כל מה שכבר נאמר עד הנקודה הזאת.

 

כשישוע התהלך כאן בארץ ישראל, הוא אמר על עצמו שהוא “הדרך, האמת והחיים” וש”אין איש בא אל האב, אלא דרכו” (יוחנן יד 6). ישוע הצהיר על עצמו שהוא אמת מוחלטת ושהוא הדרך היחידה להגיע לשמים ולהינצל ממשפטו של אלוהים שבא עליך בגלל חטאיך. כלומר, ישוע הוא הדרך היחידה לשמים והיא פתוחה לכל אחד, יהודי ולא יהודי. הוא האמת שנועדה ולא רק לגויים או רק ליהודים. הוא האמת שנועדה לכולם.

 

התנ”ך מציין שאנחנו חוטאים, חסרי קדושה, ושאנחנו זקוקים לקורבן שיכפר על חטאינו, לכן כתוב בברית החדשה (שהובטחה לעם ישראל בירמיה לא 31) שישוע הוא “שה האלוהים הנושא חטאת העולם” (יוחנן א 29). כמו כן נאמר: “כי כה אהב אלוהים את העולם עד כי נתן את בנו יחידו למען לא יאבד כל המאמין בו, אלא ינחל חיי עולם” (יוחנן ג 16). ישוע מת על הצלב במקומך כדי שאתה לא תמות. הוא עצמו היה לקורבן במקומך. לפיכך העונש למשפטו של אלוהים כבר ניתן. אבל כדי ליהנות מהזיכוי הזה, עליך להאמין שזאת אמת. עליך להאמין שאתה חוטא חסר קדושה שראוי למשפטו של אלוהים, ושישוע המשיח שיכך את זעמו של אלוהים כאשר מת על הצלב במקומך. לשם כך נדרשת חזרה בתשובה (ראה יחזקאל יח 32, נקודה 4).

מהי תגובתך?

“מהי אמת?” שאל פונטיוס פילטוס בציניות, כאילו אין דרך לדעת מהי אמת. אבל ישוע מצהיר על עצמו שהוא האמת. אני מקווה שאתה תשקול במלוא הכנות “מהי אמת”. זכור, אמת מוחלטת תשפיע עליך גם אם אתה מאמין בה וגם אם לא. אם תאמין בה, תינצל ממשפטו של אלוהים ותיהנה מחיי נצח עם אלוהים. לעומת זאת, אם תדחה אותה, אתה במצב גרוע יותר מהאיש היושב על הספסל, כי משפטו של אלוהים חמור בהרבה ממוות תחת כובדו של הסלע.

וכעת הגיע הזמן שתענה אישית על השאלה הזאת –

מהי אמת?